Bevordert een keukenloper de veiligheid in de keuken?

Laat een beoordeling achter

3 / 5. Aantal ratings: 1

Keukens kunnen soms gevaarlijk zijn, want als ze glad zijn, kunnen mensen uitglijden en vallen. Als iemand ze niet dagelijks schoonmaakt, kan voedsel of vet op de loper vast komen te zitten, waardoor ook een slipgevaar. In koudere klimaten kan smeltende sneeuw ook tot een gladde vloer leiden.

Over keukenlopers

Keukenlopers zijn er al sinds het begin van de 20e eeuw en werden aanvankelijk gewoon gemaakt van aan elkaar genaaide lappen tot een lang laken dat op de toonbanken of vloeren werd gelegd. Deze lakens zouden tijdens het gebruik vaak uitglijden en bewegen, waardoor ze gevaarlijk zijn voor de mensen die in de keuken werken.

Een keukenloper bevordert de veiligheid

Keukenlopers kunnen van een aantal verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder stof en plastic. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat keukenlopers de veiligheid in de keuken bevorderen door de kans op uitglijden en vallen te verminderen. Dit is het resultaat van onderzoeken waarbij deelnemers speciaal schoeisel droegen (b.v. schoenen met loopvlakken). Deelnemers die echter gewone schoenen droegen, die in de echte wereld vaker voorkomen, hadden geen verminderde kans om uit te glijden bij het lopen op antislip materiaal.

Op grond van deze bevindingen bevelen veel bedrijfsartsen het gebruik van antislipmatten (materialen met een ruw oppervlak) aan om ervoor te zorgen dat vloeren veilig blijven voor mensen die in keukens werken. Deze matten moeten onder rubberlaarzen of -schoenen en over gewoon schoeisel gebruikt worden als je binnenshuis bent.

In koudere klimaten kan smeltende sneeuw gladde vloeren veroorzaken als het zich vermengt met zand van trottoirs of wegen dat op het trottoir gestrooid is om tractie te creëren op besneeuwde plaatsen. Ook in deze situaties moeten antislip matten gebruikt worden.

Niet voor alle keukens

Keukenlopers zijn niet voor alle keukens aan te bevelen omdat ze de wrijvingscoëfficiënt tussen een schoen en een vloeroppervlak verminderen – met andere woorden, ze maken het iemand gemakkelijker uit te glijden en te vallen. Er is echter geen bewijs dat het gebruik van antislip matten alleen de kans op uitglijden verhoogt, tenzij er natte of vette materialen aanwezig zijn.

Op zoek naar een keukenloper? Bekijk dan ook onze top 5 van beste keukenlopers van 2023.