De 5 beste droogovens van 2022

Een droogoven, ook bekend als voedseldehrydator of voedseldroger, kan je helpen om verschillende soorten voedsel te drogen. Deze droogovens zijn een fantastisch hulpmiddel om al je restjes nuttig te gebruiken of om de oogst uit je moestuin te verwerken tot gezonde snacks. 

Over onze top 5 van beste droogovens

In onze top 5 van beste droogovens hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Hoe uniek is de droogoven? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Droogoven top 5

# Product Timer Temperatuur
1 TurboTronic FD14 Droogoven – 14 Liter – Zwart Ja 50 tot 80 graden
2 Princess 112380 – Voedseldroger/droogoven Nee 40 tot 70 graden
3 Fritel Dehydrator DH 2025 Voedseldroger/Droogoven Nee 35 tot 70 graden
4 Aigostar Crispy 30INI – Voedseldroger Ja 30 tot 70 graden
5 Vita5 Nobel PRO Voedseldroger Ja 35 tot 75 graden

#1 – TurboTronic FD14 Voedseldroger – Droogoven – 14 Liter – Zwart

Onze score: 8.9

Behoud of verleng de levensduur van je voedsel op natuurlijke wijze met de TurboTronic FD14 Voedsel droogoven. Deze droogoven is uitgerust met in totaal 5 verschillende droogniveaus zodat je de ruimte maximaal kunt benutten. Met de uitneembare roosters leg je eenvoudig het eten in de oven.

Per niveau heb je 2.33 cm beschikbare hoogte. Door simpelweg één rooster weg te laten kun je meer hoogte creëren. Daarnaast heeft de  droogoven een handige timer die instelbaar is tot wel 12 uur. Daarbij kan je ook de temperatuur regelen via een van de twee draaiknoppen.

De temperatuur kun je instellen van 50 °C tot 80 °C. De droogoven heeft een optimale luchtstroom voor het gelijkmatig drogen van voedsel, zonder oververhitting. Hierdoor kan je de smaak en vitamines van je eten goed behouden en hoef je de voedingsmiddelen niet tussentijds om te draaien. Door de draadroosters en de glazen deur kun je je voedsel in de gaten houden tijdens het droogproces.

Verkrijgbaar bij:

#2 – Princess 112380 – Voedseldroger/droogoven

Onze score: 8.6

De Princess droogoven is een handige voedseldehydrator, dat water onttrekt, maar alle voedingsstoffen en enzymen intact laat. Met de Princess droogoven kun je daarbij zelfs je zelfgemaakte pasta drogen.

Door het vermogen van 350 Watt kun je fruit, groenten, kruiden en vis drogen. Deze kunnen vervolgens maximaal een jaar worden bewaard. Op deze manier kun je zonder toevoegingen en conserveermiddelen gezonde snacks maken. Het eten blijft net zo gezond als toen het vers was, dat is mooi meegenomen toch?

Verkrijgbaar bij:

#3 – Fritel Dehydrator DH 2025 Voedseldroger/Droogoven

Onze score: 8.3

De Fritel DH 2025 droogoven is ideaal om groenten, fruit, kruid of zelfs vis en vlees te drogen. Met een temperatuur die instelbaar is tussen de 35°C en 70°C is deze droogoven ideaal voor een groot aantal producten.

De Fritel droogoven heeft daarnaast een handig temperatuur controlesysteem (Dry Balance Technology) voor het gelijkmatig drogen van de ingrediënten.

In totaal zijn er 5 kunststof trays die uit het apparaat te halen en makkelijk te stapelen zijn. Dit toestel kan het allemaal! Ideaal om te combineren met je eigen moestuin.

Verkrijgbaar bij:

#4 – Aigostar Crispy 30INI – Voedseldroger – Elektrische Droogautomaat – 5 lagen

Onze score: 8.2

Met de Aigostar Crispy 30INI is zelf gezonde snacks maken enorm eenvoudig. Pak je favoriete ingredienten en droog ze in deze Aigostar Crispy voedseldroger/oven. Binnen korte tijd heb je de lekkerste en gezondste snacks op tafel staan.

Door hete luchtcirculatie van beneden naar boven, worden alle vijf de lagen van de Aigostar Crispy droogoven op een gelijke manier effectief verwarmt, waardoor de originele smaak behouden blijft.

Met een timer tot 99 uur hoef je niet de hele tijd je eten te controleren. Dit bespaart je een hoop tijd. Bovendien is de Aigostar Crispy droogoven voorzien van een beveiliging voor de hitte. De temperatuur is in te stellen tussen de 30 en 70 graden, afhankelijk van wat je wilt drogen.

Verkrijgbaar bij:

#5 – Vita5 Nobel PRO Voedseldroger – roestvrij staal 6 laags

Onze score: 7.9

De Vita5 PRO 6 voedseldroger is gemakkelijk en efficiënt. Met de voedseldroger kun je fruit, groenten, vis, vlees, kruiden, bloemen en andere etenswaren drogen,

De sterke 1000 Watt ventilator en het droogsysteem maakt de etenswaren gelijkmatig droog. Zo blijft de smaak, vitamines en de knapperigheid optimaal. Dit betekent ook dat je niks hoeft om te draaien.

Deze voedseldroger heeft veel ruimte, is stil en zorgt voor smakelijke resultaten.

Verkrijgbaar bij:

Belangrijk om te weten voor het maken van je keuze voor de beste droogoven

Met de bereide etenswaren uit een droogoven kun je voedingsmiddelen veel langer bewaren, zonder dat ze hun goede eigenschappen verliezen. Het enige dat verdwijnt uit het voedsel, is vocht. Je kunt de voedseldroger gebruiken om groenten, fruit, vlees en vis te drogen.

Het drogen van voedsel is iets dat al eeuwenlang wordt gedaan. Het is een manier om nog langer te kunnen genieten van bijvoorbeeld ieder stukje fruit, ongeacht het seizoen.

Top 5 beste droogovens: Wat je moet weten over voedseldrogers

Met deze top 5 lijst helpen we je de beste droogovens te ontdekken. Zo kom je erachter welke functies een droogoven heeft en welke voor jou wenselijk zijn. Op deze manier kom je erachter welke aspecten je in gedachten moet houden voordat je een aankoop doet.

Wat is een voedseldroger en waar gebruik je hem voor?

De naam zegt het natuurlijk al een beetje, maar een droogoven is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om verschillende soorten voedsel te drogen en zo langer te kunnen bewaren.

Deze apparaten zijn populair geworden omdat ze de consument in staat stellen om de manier waarop we ons eten bereiden te variëren en vereenvoudigen. Door je etenswaren uit te drogen zorg je voor een veel langere houdbaarheid van je producten.

Wordt de houdbaarheid van etenswaren daadwerkelijk beter?

Voor velen is een droogoven de beste manier om voedsel te bereiden en de houdbaarheid te verlengen. Er zijn echter nog andere manieren om de houdbaarheid te verlengen.  Iedere bewaarmethode heeft zijn eigen voordelen. Vergelijk de methodes, kijk wat mogelijk is bij jou thuis en hoe je het best de goede eigenschappen van het voedsel behoudt. Kies  vervolgens of een droogoven wellicht voor jou de uitkomst kan bieden:

 • Geconserveerd: geconserveerd voedsel is voedsel dat is ingeblikt en aan zeer hoge temperaturen onderworpen. Hierdoor worden bacteriën en sporen vermeden. Ook de voedingsstoffen op moleculair niveau worden gemodificeerd. Kies je hiervoor dan is het belangrijk om te controleren hoe je met dit soort voedsel om dient te gaan, de weekmakers die in de blikken zitten kunnen enigszins toxisch zijn.
 • Gepekeld: Gepekelde etenswaren zijn etenswaren die in zout zijn gelegd en die hierdoor worden aangezuurd. Vaak zie je dat dit de smaak en eigenschappen van de voedingswaren veranderd.
 • Ingevroren. Het invriezen van etenswaren is de meest voorkomende manier van houdbaarheid verlengen. Het verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak en textuur veranderd zullen zijn als je het voedsel weer ontdooit. De conserveringstijd is korter, in de meeste gevallen rond de 6 maanden.
 • Gerookt. Bij gerookte etenswaren  wordt rook gebruikt om microben uit het voedsel te verwijderen. Dit is een goede techniek om bijvoorbeeld vis, vlees of worst te bewaren. Het is alleen niet goed om te veel van dit voedsel te consumeren, omdat sommige elementen in de rook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Is het mogelijk om etenswaren in de zon te laten drogen?

In de oudheid deed men dit regelmatig; het in de zon leggen van etenswaren. Er zijn veel mensen die denken dat het een goede optie is om voedsel in de zon te laten drogen. Het is tenslotte een natuurlijke hulpbron en kost verder niets. Op dit moment is het echter geen goed idee om dit te doen, om verschillende redenen die je zou moeten overwegen.

 • Hygiëne: het eten wordt blootgesteld aan vuil en eventuele dieren/insecten.
 • Controle: het is lastig te controleren of voedsel op de juiste manier droogt.
 • Effectiviteit: eten dat in de zon wordt gedroogd kan vaak niet lang worden behouden en onttrekt vaak niet enkel het vocht.

Wat zijn de voordelen van een droogoven?

Je hebt waarschijnlijk al verschillende voordelen gelezen over droogovens. Hieronder beschrijven we enkele redenen om dit apparaat aan te schaffen. Na het lezen van de voordelen, hopen we je nog meer te overtuigen hoe handig een droogoven is:

 • Exacte temperatuur behouden: Wanneer het voedsel wordt gedehydrateerd bij een temperatuur van ongeveer 40 graden behoudt dit al zijn eigenschappen. Dit betekent dat enzymen en vitaminen niet worden beïnvloed door de hitte en hierdoor alle gezonde eigenschappen behouden blijven.
 • Controle. Met de droogoven kun je het drogingsproces van de start tot het einde bijhouden. Je kunt zowel de tijd als de temperatuur kiezen en beide factoren stabiel houden. Dit zorgt voor veel controle bij het droogproces.
 • Kosten: Een voedseloven heeft, zoals je misschien niet zou verwachten, een bescheiden stroomverbruik. Een andere besparing is natuurlijk ook dat je minder eten weggooit. Dit zijn aspecten die het verbruik en de kosten van dit apparaat compenseren.
 • Vervuiling: Als je je voedsel zelf thuis droogt, kun je regelen dat het niet in contact komt met ander voedsel. Op deze manier voorkom je tevens allergieproblemen.
 • Milieuvriendelijk: Het verlengen van de houdbaarheid en het daardoor niet weggooien van etenswaren draagt bij aan een beter milieu.
 • Verschillende texturen: Het drogen van voedsel is niet alleen gericht op het bewaren van voedsel, maar ook op het creëren van gezonde snacks of ingrediënten voor verschillende recepten. Je hoeft alleen maar het juiste tijdstip in te plannen om de textuur te vinden die je zoekt.
 • Veelzijdigheid: Een droogoven zorgt voor verschillende recepten die je kunt maken.  Zo kun je bijvoorbeeld koekjesstempels gebruiken om fruit te snijden en zeer originele snacks te maken.
 • Gezond eten: In de supermarkt vind je natuurlijk ook gedroogde etenswaren. Maar deze zijn vaak niet zo gezond (en lekker). Met het gebruik van een droogoven zorg je zelf voor de toevoegingen aan je gedroogde eten wat het een stuk gezonder maakt.

Wat voor voedsel kun je drogen met een voedseldroger?

Het aantal voedingsmiddelen die je kunt drogen met een droogoven, is eindeloos. Juist dat is een van de voordelen van dit huishoudelijke apparaat, de grote veelzijdigheid. Om je toch een beetje beter op weg te helpen, laten we je een paar voedingsmiddelen zien die je kunt drogen met dit apparaat:

 • Fruit: appel, banaan, perzik, aardbei, abrikoos, kiwi, bosbes etc.
 • Groente: Ui, wortel, prei, champignon, paprika, witte kool, kool etc.
 • Vlees: Varkensvlees, kip, lamsvlees, konijnenvlees etc.
 • Vis: Forel, zalm, kabeljauw etc.
 • Zaad: Zonnebloem-, pompoen-, sesamzaden etc.

Waar let je op bij het kopen van een droogoven?

Hieronder vind je een aantal zaken waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een droogoven.

Aantal lades

Het aantal lades in de droogoven bepaalt hoeveel etenswaren je tegelijkertijd kunt drogen. Als je het apparaat veel gaat gebruiken en veel voedsel tegelijkertijd wilt drogen, kun je het beste zoeken naar een model met tenminste 10 lades. Vergeet niet dat als je een lade met gaas hebt, het gaas erg dicht moet zijn, als je ook zaden wilt kunnen drogen.

Capaciteit

Dit hangt natuurlijk een beetje samen met het aantal lades, maar let bij het aantal lades ook op de diepte van droogoven. Dit is belangrijk, omdat je anders voedsel als tomaten niet in tweeën kunt snijden en achter elkaar kunt leggen. Sommige modellen tonen de hoeveelheid voedsel in gewicht dat je in één keer kunt drogen.

Vermogen

Hoe meer vermogen, des te meer je kunt drogen in een korte tijd. Houdt daarom rekening met het totale vermogen van een apparaat.

Timer inbegrepen?

Het is ook handig als de droogoven een timer heeft. Hiermee heb je meer controle over de droogtijden. Ook kan je met een timer beter bepalen wanneer het droogproces begint of eindigt. Het zal voorkomen dat je timingsfouten maakt die het voedsel kunnen bederven.

Prijs

De prijs van droogoven kan erg uiteen lopen. Vergeet bij het beoordelen van de prijs niet de kenmerken van het apparaat mee te nemen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop je het apparaat gaat gebruiken. Als je de droogoven maar af en toe gebruikt, ben je waarschijnlijk bereid een andere prijs te betalen dan wanneer je verwacht het apparaat heel vaak te gebruiken.

Meer handige artikelen over droogovens

Over de redactie

De schrijvers en redacteurs van Welkeisdebeste.nl schrijven met plezier de meest informatieve koopgidsen en informatieve artikelen over de meest uiteenlopende producten of diensten.

Neem bij vragen of interesse bij samenwerking contact op via e-mail: redactie.welkeisdebeste@gmail.com

Ga naar de bovenkant