Top 5 beste droogovens van 2023

Home » Top 5 beste droogovens van 2022

De 5 beste droogovens van 2023

Een droogoven, ook bekend als voedseldehrydator of voedseldroger, kan je helpen om verschillende soorten voedsel te drogen. Deze droogovens zijn een fantastisch hulpmiddel om al je restjes nuttig te gebruiken of om de oogst uit je moestuin te verwerken tot gezonde snacks. 

Over onze top 5 van beste droogovens

In onze top 5 van beste droogovens hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Hoe uniek is de droogoven? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Droogoven top 5

#ProductTimerTemperatuur
1TurboTronic FD14 Droogoven – 14 Liter – ZwartJa50 tot 80 graden
2Princess 112380 – Voedseldroger/droogovenNee40 tot 70 graden
3Fritel Dehydrator DH 2025 Voedseldroger/DroogovenNee35 tot 70 graden
4Aigostar Crispy 30INI – VoedseldrogerJa30 tot 70 graden
5Vita5 Nobel PRO VoedseldrogerJa35 tot 75 graden

Belangrijk om te weten voor het maken van je keuze voor de beste droogoven

Met de bereide etenswaren uit een droogoven kun je voedingsmiddelen veel langer bewaren, zonder dat ze hun goede eigenschappen verliezen. Het enige dat verdwijnt uit het voedsel, is vocht. Je kunt de voedseldroger gebruiken om groenten, fruit, vlees en vis te drogen.

Het drogen van voedsel is iets dat al eeuwenlang wordt gedaan. Het is een manier om nog langer te kunnen genieten van bijvoorbeeld ieder stukje fruit, ongeacht het seizoen.

Top 5 beste droogovens: Wat je moet weten over voedseldrogers

Met deze top 5 lijst helpen we je de beste droogovens te ontdekken. Zo kom je erachter welke functies een droogoven heeft en welke voor jou wenselijk zijn. Op deze manier kom je erachter welke aspecten je in gedachten moet houden voordat je een aankoop doet.

Wat is een voedseldroger en waar gebruik je hem voor?

De naam zegt het natuurlijk al een beetje, maar een droogoven is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt om verschillende soorten voedsel te drogen en zo langer te kunnen bewaren.

Deze apparaten zijn populair geworden omdat ze de consument in staat stellen om de manier waarop we ons eten bereiden te variëren en vereenvoudigen. Door je etenswaren uit te drogen zorg je voor een veel langere houdbaarheid van je producten.

Wordt de houdbaarheid van etenswaren daadwerkelijk beter?

Voor velen is een droogoven de beste manier om voedsel te bereiden en de houdbaarheid te verlengen. Er zijn echter nog andere manieren om de houdbaarheid te verlengen.  Iedere bewaarmethode heeft zijn eigen voordelen. Vergelijk de methodes, kijk wat mogelijk is bij jou thuis en hoe je het best de goede eigenschappen van het voedsel behoudt. Kies  vervolgens of een droogoven wellicht voor jou de uitkomst kan bieden:

 • Geconserveerd: geconserveerd voedsel is voedsel dat is ingeblikt en aan zeer hoge temperaturen onderworpen. Hierdoor worden bacteriën en sporen vermeden. Ook de voedingsstoffen op moleculair niveau worden gemodificeerd. Kies je hiervoor dan is het belangrijk om te controleren hoe je met dit soort voedsel om dient te gaan, de weekmakers die in de blikken zitten kunnen enigszins toxisch zijn.
 • Gepekeld: Gepekelde etenswaren zijn etenswaren die in zout zijn gelegd en die hierdoor worden aangezuurd. Vaak zie je dat dit de smaak en eigenschappen van de voedingswaren veranderd.
 • Ingevroren. Het invriezen van etenswaren is de meest voorkomende manier van houdbaarheid verlengen. Het verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak en textuur veranderd zullen zijn als je het voedsel weer ontdooit. De conserveringstijd is korter, in de meeste gevallen rond de 6 maanden.
 • Gerookt. Bij gerookte etenswaren  wordt rook gebruikt om microben uit het voedsel te verwijderen. Dit is een goede techniek om bijvoorbeeld vis, vlees of worst te bewaren. Het is alleen niet goed om te veel van dit voedsel te consumeren, omdat sommige elementen in de rook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Is het mogelijk om etenswaren in de zon te laten drogen?

In de oudheid deed men dit regelmatig; het in de zon leggen van etenswaren. Er zijn veel mensen die denken dat het een goede optie is om voedsel in de zon te laten drogen. Het is tenslotte een natuurlijke hulpbron en kost verder niets. Op dit moment is het echter geen goed idee om dit te doen, om verschillende redenen die je zou moeten overwegen.

 • Hygiëne: het eten wordt blootgesteld aan vuil en eventuele dieren/insecten.
 • Controle: het is lastig te controleren of voedsel op de juiste manier droogt.
 • Effectiviteit: eten dat in de zon wordt gedroogd kan vaak niet lang worden behouden en onttrekt vaak niet enkel het vocht.

Wat zijn de voordelen van een droogoven?

Je hebt waarschijnlijk al verschillende voordelen gelezen over droogovens. Hieronder beschrijven we enkele redenen om dit apparaat aan te schaffen. Na het lezen van de voordelen, hopen we je nog meer te overtuigen hoe handig een droogoven is:

 • Exacte temperatuur behouden: Wanneer het voedsel wordt gedehydrateerd bij een temperatuur van ongeveer 40 graden behoudt dit al zijn eigenschappen. Dit betekent dat enzymen en vitaminen niet worden beïnvloed door de hitte en hierdoor alle gezonde eigenschappen behouden blijven.
 • Controle. Met de droogoven kun je het drogingsproces van de start tot het einde bijhouden. Je kunt zowel de tijd als de temperatuur kiezen en beide factoren stabiel houden. Dit zorgt voor veel controle bij het droogproces.
 • Kosten: Een voedseloven heeft, zoals je misschien niet zou verwachten, een bescheiden stroomverbruik. Een andere besparing is natuurlijk ook dat je minder eten weggooit. Dit zijn aspecten die het verbruik en de kosten van dit apparaat compenseren.
 • Vervuiling: Als je je voedsel zelf thuis droogt, kun je regelen dat het niet in contact komt met ander voedsel. Op deze manier voorkom je tevens allergieproblemen.
 • Milieuvriendelijk: Het verlengen van de houdbaarheid en het daardoor niet weggooien van etenswaren draagt bij aan een beter milieu.
 • Verschillende texturen: Het drogen van voedsel is niet alleen gericht op het bewaren van voedsel, maar ook op het creëren van gezonde snacks of ingrediënten voor verschillende recepten. Je hoeft alleen maar het juiste tijdstip in te plannen om de textuur te vinden die je zoekt.
 • Veelzijdigheid: Een droogoven zorgt voor verschillende recepten die je kunt maken.  Zo kun je bijvoorbeeld koekjesstempels gebruiken om fruit te snijden en zeer originele snacks te maken.
 • Gezond eten: In de supermarkt vind je natuurlijk ook gedroogde etenswaren. Maar deze zijn vaak niet zo gezond (en lekker). Met het gebruik van een droogoven zorg je zelf voor de toevoegingen aan je gedroogde eten wat het een stuk gezonder maakt.

Wat voor voedsel kun je drogen met een voedseldroger?

Het aantal voedingsmiddelen die je kunt drogen met een droogoven, is eindeloos. Juist dat is een van de voordelen van dit huishoudelijke apparaat, de grote veelzijdigheid. Om je toch een beetje beter op weg te helpen, laten we je een paar voedingsmiddelen zien die je kunt drogen met dit apparaat:

 • Fruit: appel, banaan, perzik, aardbei, abrikoos, kiwi, bosbes etc.
 • Groente: Ui, wortel, prei, champignon, paprika, witte kool, kool etc.
 • Vlees: Varkensvlees, kip, lamsvlees, konijnenvlees etc.
 • Vis: Forel, zalm, kabeljauw etc.
 • Zaad: Zonnebloem-, pompoen-, sesamzaden etc.

Waar let je op bij het kopen van een droogoven?

Hieronder vind je een aantal zaken waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een droogoven.

Aantal lades

Het aantal lades in de droogoven bepaalt hoeveel etenswaren je tegelijkertijd kunt drogen. Als je het apparaat veel gaat gebruiken en veel voedsel tegelijkertijd wilt drogen, kun je het beste zoeken naar een model met tenminste 10 lades. Vergeet niet dat als je een lade met gaas hebt, het gaas erg dicht moet zijn, als je ook zaden wilt kunnen drogen.

Capaciteit

Dit hangt natuurlijk een beetje samen met het aantal lades, maar let bij het aantal lades ook op de diepte van droogoven. Dit is belangrijk, omdat je anders voedsel als tomaten niet in tweeën kunt snijden en achter elkaar kunt leggen. Sommige modellen tonen de hoeveelheid voedsel in gewicht dat je in één keer kunt drogen.

Vermogen

Hoe meer vermogen, des te meer je kunt drogen in een korte tijd. Houdt daarom rekening met het totale vermogen van een apparaat.

Timer inbegrepen?

Het is ook handig als de droogoven een timer heeft. Hiermee heb je meer controle over de droogtijden. Ook kan je met een timer beter bepalen wanneer het droogproces begint of eindigt. Het zal voorkomen dat je timingsfouten maakt die het voedsel kunnen bederven.

Prijs

De prijs van droogoven kan erg uiteen lopen. Vergeet bij het beoordelen van de prijs niet de kenmerken van het apparaat mee te nemen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop je het apparaat gaat gebruiken. Als je de droogoven maar af en toe gebruikt, ben je waarschijnlijk bereid een andere prijs te betalen dan wanneer je verwacht het apparaat heel vaak te gebruiken.

Meer handige artikelen over droogovens

Over de redactie

De schrijvers en redacteurs van Welkeisdebeste.nl schrijven met plezier de meest informatieve koopgidsen en informatieve artikelen over de meest uiteenlopende producten of diensten.

Neem bij vragen of interesse bij samenwerking contact op via e-mail: redactie.welkeisdebeste@gmail.com

Ga naar de bovenkant