Hoe verwijder je de aanslag op een glazen theepot?

Iedereen die kan genieten van een heerlijk glaasje thee haat natuurlijk de vreemde nasmaak die kan ontstaan. Dit komt vaak door theeaanslag die zich in de glazen theepot bevindt! Natuurlijk gooi je niet direct de theepot in de prullenbak, maar wil je wel die aanslag wegkrijgen. Probeer dan eens de volgende tips.

Thee drinken is natuurlijk heerlijk, alleen ontstaat er altijd een bruin laagje in je glazen en/of theepot. Dit ziet er niet mooi uit, maar zorgt zoals net genoemd ook voor een vreemde nasmaak. Als je veel bruine thee drinkt kan er tannine ontstaan in de theepot. Tannines ontstaan door het samengaan van meerdere polyfenolen, die van nature voorkomen in planten. Ze hebben een anti-oxidante werking, wat goed is voor de weerstand.

Hoewel het dus gezond is en de smaak van thee versterkt, zorgt het dus ook voor die vervelende aanslag in je theekan. Deze aanslag is vaak lastig schoon te maken als je enkel een borstel gebruikt. Er zijn gelukkig meerdere manieren om het gemakkelijker schoon te maken.

Op internet vinden we verschillende oplossingen zoals bleekwater, soda, tandreinigingsmiddel of wasmiddel. Alleen gebruiken we liever niet altijd chemische middelen. Het is aan te raden wat meer natuurlijke middelen te gebruiken. Dit is vanzelfsprekend beter voor het milieu.

Zie hier een opsomming van de verschillende natuurlijke oplossingen voor het verwijderen van aanslag in je theepot:

  • Citroensap; net als azijn, werken de zuren van citroensap goed om de aanslag weg te krijgen, even meekoken met het water en het gaat gemakkelijk weg.
  • Schoonmaakazijn; Een goed middel om de vervelende aanslag te verwijderen. Het werkt ook goed als ontkalkingsmiddel, dus als je het meekookt, sla je direct twee vliegen in één klap.
  • Karnemelk; Misschien een wat vreemde oplossing. Het werkt alleen met karnemelk, of eventueel yoghurtdranken, die aan de zijkant van de glas/beker blijven plakken. Beetje boenen en het is weg.
  • Zout; beetje zout bij het water en boenen met een sponsje, werkt erg goed.

Reinigen met zout of citroen

Om vervelende theeaanslag in bijvoorbeeld een glazen theepot te verwijderen doe je wat zout op een citroenschil, of op een vochtig doekje, en wrijf je ermee over de aanslag. Daarna spoel je de pot af met warm water. Je zal zien dat de aanslag makkelijk loskomt en verdwijnt.

Je kan ook heet water met een scheutje citroensap in de pot doen en dit een nachtje laten weken. De volgende ochtend kan je de theeaanslag er zo afpoetsen.

Theeaanslag op servies

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de theeaanslag blijft zitten op je servies. Daarvoor hebben we enkele andere methodes gevonden:

Methode 1: Maak een oplossing van citroenzuur en water. Laat het servies even hierin weken. Was het daarna af.

Methode 2: Je kan ook sodakristallen, vaatwastabletten of reinigingstabletten voor een kunstgebit gebruiken. Laat ze wel geruime tijd inwerken voor je de aanslag weghaalt. Dit heeft namelijk wat meer tijd nodig.

Methode 3: Behandel de vlekken met Tovergom en speciale spons.

Een hardnekkige theerand schuur je met een vochtige doek waarop je wat zout hebt gedaan. Spoel goed na.

De meest geschikte theepot kiezen

Ben je op zoek naar een theepot dan hebben wij een top 5 samengesteld met de beste glazen theepotten van dit jaar. We hebben hier een selectie van gemaakt en geven je een shopgids bij het kiezen van de voor jou meest geschikte glazen theepot.