Glazen theepot: de top 5 van 2023

Home » Glazen theepot: de top 5 van 2022

De 5 beste glazen theepotten van 2023

Laat een beoordeling achter

4.5 / 5. Aantal ratings: 2

Voor iedere theeliefhebber is het zetten en drinken van thee een echt genietmomentje. Je wilt dan ook een mooie theepot in huis halen om thee te kunnen zetten. Een glazen theepot is daarbij een trendy manier om je thee te serveren. Veel mensen staan er niet bij stil, maar een glazen theepot is verkrijgbaar in tal van verschillende vormen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor een glazen theepot kiezen van gehard borosilicaat glas, maar is het ook mogelijk om een variant van gewoon glas of een dubbelwandig exemplaar in huis te halen zodat je niet je vingers verbrand.

Over onze top 5 van beste glazen theepotten

In onze top 5 van beste glazen theepotten hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Hoe uniek is de glazen theepot? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Glazen theepot top 5

#ProductTheefilterInhoud
1Glazen Theepot met filterJa1L
2Vienna – Glazen theepot inclusief filter (RVS)Ja0.75L
3WiseGoods Premium Theekan met InfuserJa0.75L
4Monzana glazen Theepot met RVS filterJa1.2L
5Marokkaanse theepot Marrakech – RVS – 1,2 LiterNee1.2L

Kieshulp: waar moet je op letten bij de aanschaf van een glazen theepot?

Er zijn verschillende zaken die je in gedachte moet houden bij het aanschaffen van een glazen theepot. De belangrijkste hebben wij hieronder op een rijtje gezet en fungeert als kieshulp bij het maken van de voor jou meest geschikte keuze.

De capaciteit van de glazen theepot

Het model van de glazen theepot die je kiest maakt niks uit als deze niet de juiste capaciteit biedt. In een tweepersoons huishouden is een halve liter veelal genoeg.

Heb je grote gezelschappen op bezoek? Dan wil je wellicht eerder overwegen om vanaf 0.75 liter te zoeken. De meeste glazen theepotten zijn echter een tot anderhalve liter. Dit is genoeg voor zes tot zeven glazen thee.

Het materiaal van de glazen theepot

Bij een glazen theepot is het belangrijk om rekening te houden met het type glas dat je kiest. Theepotten worden vaak aangeboden in gewoon glas. Er zijn echter ook hittebestendige (zogenaamde borosilicaat) glazen theepotten beschikbaar. Dit materiaal heeft een lagere uitzettingscoëfficiënt dan gewoon glas. Het zet dus minder uit bij verwarming en krimpt daardoor minder bij afkoeling. Hierdoor kan je het glas op het fornuis zetten om je thee op te warmen.

Een ander type glas dat we vaak zien voor theepotten is de dubbelwandige variant. Dit zorgt ervoor dat de glazen theepot niet te warm is en eenvoudig opgepakt kan worden.

Glazen theepot: met of zonder theefilter?

Sommige vinden het handig, anderen een overbodige luxe: het theefilter. Drink je veel thee met losse blaadjes dan is een theefilter voor jou wellicht ideaal. Doordat je een theefilter vaak gemakkelijk uit de theepot haalt kun je deze eenvoudig schoonmaken en hoef je niet constant theezakjes of theefilters te gebruiken.

Schenktuit en handvat

Tenslotte is de schenktuit en het handvat erg belangrijk voor het beoordelen van de glazen theepot. De theepot moet namelijk niet druppelen en een handvat hebben die geen warmte geleidt. Dit betekent dus dat je het handvat eenvoudig vast kunt pakken, ondanks dat er thee in zit.

Handige vragen die je jezelf kunt stellen bij het kiezen van je glazen theepot

Je kiest met een glazen theepot vaak voor een echte eyecatcher. In dit overzicht gaan we dieper in op de vragen die je jezelf kunt stellen bij het verfijnen van je keuze bij de aanschaf van een glazen theepot.

Welke andere materialen theepotten zijn er?

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende glazen theepotten verkrijgbaar. Ben je echter meer geïnteresseerd in een theepot van een ander materiaal dan hebben we hieronder een opsomming gemaakt van de overige meest populaire theepotten op de markt:

  • Roestvrij staal (RVS): Het beste aan roestvrij stalen theepotten is dat je ze rechtstreeks op het vuur kunt plaatsen. RVS theepotten behouden warmte namelijk erg goed. Net als vele andere materialen is de vorm van een RVS theepot zo ontworpen dat deze niet druppelt bij het inschenken van thee.
  • Kristal: Een kristallen theepot houdt de warmte doorgaans vrij goed vast. Dankzij het materiaal kun je in detail zien hoe het water de kleur van de thee krijgt.
  • Gietijzer: Een gietijzeren theepot is iets dat we vooral zien bij traditionele Chinese ontwerpen. Door het materiaal waarmee ze zijn gemaakt, houden ze de warmte goed vast. Een gietijzeren theepot heeft doorgaans kleine openingen in het mondstuk die dienen als filter bij het serveren van de thee.
  • Porselein: Net als de gietijzeren variant vinden ook porseleinen theepotten hun afkomst in China. Dit materiaal kan je niet direct op het vuur plaatsen. Het is de bedoeling dat je het van tevoren verhitte water in de pot giet.  Daarna houden ze de temperatuur redelijk goed vast. In sommige gevallen hebben de theepotten een geïntegreerd filter.
  • Klei: Dit is toch wel het oudste materiaal te noemen waarvan een theepot gemaakt wordt. Ze hebben een poreus interieur dat de smaak van de thee absorbeert, iets dat wordt waargenomen wanneer je er een andere drank mee klaarmaakt. Dit soort potten wordt vaak gebruikt om de sterkste theesoorten mee te maken.

Hoe werkt een theepot?

Hoewel je verschillende materialen theepotten vind op de markt, ze werken in de regel allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem in de theeketel en de theepotten die een geïntegreerde infuser hebben.

Met de theeketel wordt het water in de ketel op het vuur verwarmd. Je plaatst dan de thee in een theeglas of -kopje. Als het water heeft gekookt, giet je het in het glas. 

Theepotten met een infuser dien je niet op het vuur te plaatsen. Deze potten hebben een onderdeel in het midden dat je moet vullen met de thee die je wilt gebruiken. Daarna kook je het water apart en voeg je dit in de pot toe. 

 

Meer handige artikelen over glazen theepotten

Over de redactie

De schrijvers en redacteurs van Welkeisdebeste.nl schrijven met plezier de meest informatieve koopgidsen en informatieve artikelen over de meest uiteenlopende producten of diensten.

Neem bij vragen of interesse bij samenwerking contact op via e-mail: redactie.welkeisdebeste@gmail.com

Ga naar de bovenkant