Hoe richt je je koelkast het meest efficiënt in?

Laat een beoordeling achter

4 / 5. Aantal ratings: 1

Het moderne huishouden evolueert voortdurend in zijn organisatie van het huiselijk leven. Een voorbeeld van deze evolutie is de koelkast, waarin boodschappen en restjes bewaard worden op een manier die jaren geleden niet mogelijk was met kleine “ijsdozen” Deze ijsdozen waren van hout of metaal met compartimenten voor koelvloeistoffen, meestal zout water (pekel), die langzaam lekte in de compartimenten. Zout water heeft een lager vriespunt dan gewoon water, waardoor de toevoer van koelmiddel ook bij koud weer niet zou bevriezen.

Moderne koelkasten zijn tegenwoordig veel groter en complexer dan hun voorgangers. Ze bevatten aparte vakken voor verschillende soorten voedsel (bv. groenten, fruit), en aparte schappen voor dranken (bv. frisdrank). In het volgende artikel wordt besproken hoe je je koelkast het beste kunt indelen om er het beste uit te halen!

Hoe je je koelkast het best kunt organiseren

Het soort koelkast dat je bezit kan bepalen hoe je je boodschappen erin moet opbergen. Bijvoorbeeld, als je een uitgestrekt side-by-side model hebt met drie deuren die elk opent naar een ander vak, dan is het organiseren van je boodschappen in specifieke vakken de sleutel. Je moet verse levensmiddelen opbergen in de laden of bakken die voor elk voorwerp bestemd zijn, zodat ze niet door elkaar raken. De melkcontainer moet op de deur, terwijl drank overal anders kan.

Als je een ouderwetse bovenvrieskoelkast hebt, wil je waarschijnlijk de ruimte maximaliseren door je meest gebruikte voorwerpen binnen handbereik te houden. Groenten en fruit komen in hoger geplaatste bakken (d.w.z. bovenste planken), terwijl drankjes eronder op onderste planken kunnen, waar het door de vorm van de koelkast koeler en stabieler is.

Overwegingen voor verschillende koelkasten

Een veel voorkomende oorzaak van bedorven voedsel in veel moderne huizenzijn de schappen van de koelkast. Voorwerpen die op deze planken gelegd worden koelen niet zo snel af, en kunnen bederven, zelfs als je een speciale plastic zak voor producten gebruikt. De koude lucht raakt opgesloten in de plank en circuleert daardoor niet goed. Om bederf te voorkomen, berg je veelgebruikte voorwerpen op waar ze het dichtst bij de deur staan die in het versvriesvak uitkomt. Houd andere voorwerpen bij elkaar op andere planken, zodat je geen tijd verliest met zoeken als je ze het meest nodig hebt.

Hoe moet ik mijn koelkast indelen?

Dat hangt grotendeels af van je type koelkast, maar hier zijn wat algemene tips:

  • Ingeblikt voedsel neemt minder ruimte in dan glazen potten
  • Bewaar ze verticaal voor maximale efficiëntie!
  • Bewaar groenten in geperforeerde plastic zakken om vochtschade te voorkomen-Een ondiepe lade bovenin je koelkast is perfect voor kleinere voorwerpen
  • De groentebakken en de groentebak houden vocht vast, waardoor de producten gaan rotten. Houd ze droog!
  • Bewaar eieren in hun oorspronkelijke karton (je kunt dit op een plank of deur bewaren). Haal eieren minstens 1 uur voor het koken uit de koelkast en zet zein de koelkast tot het tijd is om ze in de pan te doen.

De sleutel tot plezier in je koelkast is weten hoe je eten en drinken het beste kunt organiseren.

Op zoek naar een gave retro koelkast? Bekijk dan onze top 5 van retro koelkasten.