Hoe veilig is een elektrische step?

Laat een beoordeling achter

0 / 5. Aantal ratings: 0

Elektrische scooters, ook bekend als “e-scooters” of “powerboards”, zijn een steeds populairdere vorm van vervoer in grote steden. Ze zijn vooral handig voor mensen die de inspanning van het lopen (of fietsen) willen overslaan, maar toch snel rond willen komen zonder in het smoggende verkeer te hoeven zitten. Hoewel elektrische scooters beginnen aan te slaan als een gangbare vorm van stedelijk vervoer, vragen veel mensen zich nog steeds af hoe veilig ze zijn. In dit artikel bekijken we de statistieken en komen we erachter hoe veilig het rijden op een elektrische scooter eigenlijk is!

Aantal ongelukken

Een statistiek die je vaak hoort rondbazuinen in discussies over e-scooters is het aantal ongelukken per 100 miljoen afgelegde kilometers. E-scooter bedrijven scheppen graag op over hoeveel veiliger ze zijn in vergelijking met fietsen of je typische motorfiets met benzinemotor. Als je online een beetje onderzoek doet, vind je waarschijnlijk een paar verschillende getallen – maar meestal tussen 1 en 5 – afhankelijk van wie het verhaal vertelde. Het probleem met dit soort statistieken is dat er niet bij staat over het werkelijke aantal ongelukken. Als je 5 aanrijdingen met e-scooters per 100 miljoen afgelegde kilometers vergelijkt met 1 aanrijding per 200 miljoen afgelegde fietskilometers en je steekproefgrootte is laag, dan is het onduidelijk of e-scooters werkelijk veiliger zijn dan fietsen!

Recente studie

Een studie uit 2010 observeerde meer dan 20.000 elektrische scooterrijders in Taiwan en berekende hun ongevallencijfer op 3,27 botsingen (valpartijen of andere niet botsende incidenten niet meegerekend) per 10.000 elektrische scooterkilometers (e-scooterkilometer = 0,62 conventionele mijl). Dat is iets hoger dan de vaak geciteerde statistieken hierboven – maar niet veel. Dezelfde studie observeerde ook ongeveer 21.000 fietsers en constateerde 2,31 botsingen per 10.000 fietskilometers.

Het interessantste van de studie is dat 85% van de aanrijdingen met e-scooters niet met andere voertuigen gebeurde – maar dat het in plaats daarvan “val-ongelukken” zijn. De onderzoekers concludeerden dat de relatief kleine afmetingen en het gewicht van elektrische scooters debet kunnen zijn aan dit soort ongelukken, omdat ze het voor berijders gemakkelijker maken de controle over hun voertuig te verliezen als hun vaardigheidsniveau niet erg hoog is. Dit is zeker iets dat je in gedachten moet houden voor je beslist of e-scooters veilig zijn of niet!

Hoe rijd je veilig op een elektrische step?

Verschillende fabrikanten benaderen de veiligheid van een elektrische scooter op verschillende manieren, dus er is niet één product dat we boven andere kunnen aanbevelen. We zullen echter een paar manieren bespreken waarop je het meest veilige rijdt op een elektrische step:

Snelheid

Het eerste waar je op moet letten is hoe snel de scooter zal gaan. Als je niet erg ervaren bent op een scooter en van plan bent er in druk verkeer mee te rijden, raden we je niet aan een e-scooter te kiezen die sneller kan dan 15 mijl per uur (25 km/u). Als je in de buurt van auto’s en andere voertuigen rijdt, moet je er zeker van zijn dat ze je kunnen zien – wat betekent dat je langzaam genoeg moet rijden om te voorkomen dat automobilisten naar je beginnen te toeteren, tenzij ze dat absoluut moeten doen!

Remmen

Kijk vervolgens welk soort remmen de e-scooters hebben. De meeste voorwielremsystemen werken door de voorrem in te knijpen – maar als je wiel achterwiel is rijden, doet de voorrem niets! De meeste fabrikanten raden aan je achterrem te gebruiken om te stoppen – maar sommige zeggen zelfs om alleen je achterrem te gebruiken. Als je niet zeker weet hoeveel controle je over je scooter hebt, wees dan zeker aan de voorzichtige kant en gebruik alleen de achterremmen, vooral als je nieuw bent met het rijden op een elektrische scooter.

Verlichting

Scooters met LED-verlichting zijn ook ideaal. Niet alleen kunnen auto’s je daardoor ’s nachts gemakkelijker zien – maar dit soort koplampen branden meestal feller dan de meeste gewone koplampen. Felle lichten kunnen een veiligheidsrisico vormen in mistige omstandigheden of als er zware rook van bosbranden is! Wees dus altijd alert op de weersomstandigheden en het zicht om je heen als je ’s nachts rijdt.

Tot besluit…

Kortom, e-scooters kunnen beslist veilig zijn als je er goed op rijdt en op de veiligheidsmaatregelen let! Ze zijn veel veiliger dan een fiets of een motorfiets omdat er geenandere voertuigen die de weg met je delen – maar hoe veilig een e-scooter voor je is hangt af van je vaardigheidsniveau, het type remmen, het gewicht van de scooter, en welke topsnelheid hij kan halen.

Van plan een elektrische step te kopen voor je kind? Bekijk dan onze top 5 van elektrische steps.