Is chloor slecht voor je zwembril?

Laat een beoordeling achter

5 / 5. Aantal ratings: 1

Chloor is de meest gebruikte chemische stof voor openbare waterzuivering omdat het effectief micro-organismen doodt, maar sommige rubber en plastic materialen kan aantasten. Chloor schijnt echter geen problemen te veroorzaken op zwembrillen die van polycarbonaat plastic zijn gemaakt. Als je een zwembril met lenzen van polycarbonaat draagt terwijl je in gechloreerd water zwemt, kunnen er krassen op komen , wat de doeltreffendheid van je zwembril alleen maar vermindert als je van plan bent hem voor iets anders dan zwemmen te gebruiken (je mag dus nooit duiken of springen terwijl je hem draagt).

Zwem je om te sporten, dan zal een klein beetje kras op je zwembril je training niet echt beïnvloeden.

Krassen op de zwembril

Als je zwembrillen met polycarbonaat glazen draagt terwijl je in chloorwater zwemt, kunnen er krassen op komen . Chloor is waarschijnlijk veilig voor zwembrillen van siliconenrubber of zacht plastic, maar omdat het chloor gewoon latex rubber aantast, kun je beter geen zwembrillen van dit materiaal dragen terwijl je zwemt. Het zout en de zuren in zweet kunnen ook sommige soorten zachte zwembrillen aantasten en ervoor zorgen dat ze na verloop van tijd bacteriën gaan ophopen (daarom moet je oude zwembrillen vervangen).

Er zijn ook speciale chemicaliën die vóór elk gebruik op de binnenkant van zachte lenzen aangebracht kunnen worden, “re-wetting drops” genoemd, die helpen chloor en zout water afweren (om het water aan de binnenkant van je zwembril te laten parelen en zo het beslaan te verminderen).

Wanneer je zwembril vervangen?

Zwembrillen moeten na zes maanden vervangen worden, of wanneer ze er versleten uit beginnen te zien. Als je ze na elk gebruik nat opbergt, dan gebeurt dit veel sneller (daarom moet je zwembrillen altijd drogen voor je ze opbergt), want bacteriën groeien veel sneller in een warme vochtige omgeving dan in een koude droge.

Op zoek naar een zwembril op sterkte? Bekijk dan onze top 5 beste zwembrillen op sterkte. Zwembril voor je kind? Bekijk dan de top 5 beste duikzwembrillen voor je kind