Kartonnen kattenhuis: Aanbevelingen & Koopgids

Laat een beoordeling achter

4.5 / 5. Aantal ratings: 2

De markt voor kattenhuisjes wordt overspoeld met keuzemogelijkheden, variërend van eenvoudig tot uitgebreid. Als je beslist welk ontwerp het beste is voor je kat, houd dan rekening met hun behoeften en persoonlijke voorkeuren. Als je een stijlvol stuk zoekt om je geliefde huisdier beschutting en warmte te bieden, zorg er dan voor dat je er een kiest die zowel aantrekkelijk in je huis als functioneel zal zijn. Een kartonnen kattenhuis is een stijlvol en functioneel stuk dat warmte en beschutting kan bieden en tegelijk stijl aan je huis toevoegt.

Over onze top 5 van beste kartonnen kattenhuizen

In onze top 5 van beste kattenhuisjes van karton hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Waarom kiezen voor een kartonnen kattenhuis?

Als je een nieuw kartonnen kattenhuis koopt voor je harige vriend, bied je ze een plek om uit te rusten en te ontspannen. Je voegt ook stijl toe aan je huis, terwijl je ze een stijlvolle nieuwe plek geeft die ze de hunne kunnen noemen.

Voordelen van karton voor katten:

Katten waarderen de warmte die kartonnen kattenhuisjes bieden beter dan die van plastic of metaal, omdat ze de warmte beter vasthouden. De meeste katten geven de voorkeur aan afgesloten ruimtes en weinig licht als ze rusten, en kartonnen kattenhuisjes bieden dit soort omgeving perfect. Omdat de meeste katten zich graag in kleine ruimtes opkrullen, kun je ook het beste op zoek gaan naar tuinhuisjes met een lager dak.

Maakt het uit wat voor karton gebruikt wordt?

Karton is een milieuvriendelijk materiaal dat afkomstig is uit duurzame bossen zoals pulphoutbomen. Dit betekent dat er geen extraschade aan bomen om het kartonnen kattenhuis te maken. Omdat katten natuurlijke roofdieren zijn, geven ze ook de voorkeur aan huizen waarin ze hun omgeving kunnen zien.

Kartonnen kattenhuisjes zijn gemaakt van 100% gerecycleerd karton, wat ze milieuvriendelijk maakt.

Welke soorten karton worden gebruikt?

Spaanplaat

Spaanplaat is een soort gefabriceerd hout dat gemaakt wordt door fijn zaagspaanders af te breken tot cellulosevezels, en die dan met hars samen te binden. Het is niet zo sterk of duurzaam als triplex of vezelplaat met gemiddelde dichtheid, maar het weegt ook minder en is aanzienlijk goedkoper. Spaanplaat absorbeert gemakkelijk vocht in vergelijking met andere soorten karton, dus moet het met verf verzegeld worden voor het gebruikt wordt bij de bouw van schuilplaatsen voor huisdieren. Omdat dit soort karton niet veel stevigheid of duurzaamheid heeft, moet het alleen gebruikt worden voor tijdelijke bouwsels voor je kat in plaats van permanente schuilplaatsen. Als sommige spaanplaten kunnen formaldehyde bevatten, sommige katten kunnen er allergisch op reageren.

Vezelplaat

Vezelplaat met gemiddelde dichtheid wordt gemaakt door zachthout of hardhout af te breken tot spaanders en deeltjes, die dan met washars en kleefstof gemengd worden voor ze tot planken geperst worden. Vezelplaat met gemiddelde dichtheid is zeer sterk en duurzaam, zodat het gebruikt kan worden voor kattenhuisjes die jaren meegaan. Omdat de lijmen die gebruikt worden in het proces van vezelplaat met gemiddelde dichtheid formaldehyde dampen afgeven, kan je kat ademhalingsproblemen krijgen als ze in een huis woont dat van dit soort karton gemaakt is.

Multiplex

Multiplex is samengesteld uit dunne platen hout die aan elkaar gelijmd zijn met aangrenzende lagen waarvan de nerfrichting loodrecht op elkaar staat, waardoor de gelaagde structuur lijkt op die vaneen dambord. Triplex is sterk en duurzaam, dus kan het gebruikt worden om duurzame kattenhuisjes te maken, die perfect zijn voor katten die in weer en wind buiten leven. Triplex heeft echter geen goede vochtwerende eigenschappen. Gecombineerd met de formaldehyde die in sommige lijmsoorten voorkomt, betekent dit dat je kat ademhalingsproblemen kan krijgen als ze in een huis woont dat van triplex gemaakt is.

Karton versus andere materialen die voor kartonnen kattenhuisjes gebruikt worden

Hoewel de meeste huisdiereigenaren liever een onderkomen kopen van lichter materiaal zoals karton of hout, zijn er ook plastic onderkomens op de markt. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van deze structuren boven traditionele zoals metaal of baksteen: ze passen heel goed in een stedelijke omgeving; ze geven warmte tijdensde koude maanden en koelte bij warm weer; ze zijn gemakkelijk in elkaar te zetten, te verplaatsen, en/of te demonteren naar wens; er is geen bedrading of andere energiebronnen nodig; ze bieden bescherming tegen zon en wind, en ook veiligheid tegen roofdieren zoals honden.

Wil je dat je kat het comfortabel heeft in haar nieuwe huis, dan is een schuilplaats die goede isolatie biedt (bij voorkeur een van waterdicht karton) essentieel. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat katten in een mild klimaat aan onderkoeling zullen lijden, zelfs als hun huis niet geïsoleerd is, zal een ongeïsoleerd onderkomen het ze zeker moeilijk maken om warm te blijven bij kouder weer.