Kies de juiste wasmachine met deze 3 tips

Laat een beoordeling achter

4 / 5. Aantal ratings: 1

Het kan lastig zijn om de juiste wasmachine te kiezen. Er zijn online namelijk heel veel verschillende wasmachines te vinden. Die hebben weer allemaal allerlei specificaties, merken en prijzen. Om te zorgen dat je niet te veel betaalt en om een miskoop te voorkomen, hebben we onderzocht waar je nu op moet letten om er een te vinden die ook echt bij je past. De consumentenbond wasmachine komt het beste uit de test, maar het is goed om te weten wat precies bij jou past. Kun je ook wel wat hulp gebruiken? Lees dan verder!

Bepaal de juiste trommelgrootte

De juiste grootte kiezen is een goed begin. Wasmachines komen in allerlei maten, van de kleine 5 kilo modellen tot de grote jongens die wel 17 kilo aankunnen. Het handigste is om voor een wasmachine te kiezen die precies goed is voor hoeveel was je hebt; zo bespaar je het meeste energie en water. De wasmachine reinigen wordt zo ook een stuk makkelijker. Als je alleen woont of met z’n tweeën, dan is een wasmachine van 5 tot 6 kilo vaak al genoeg. Voor gezinnen met drie of vier mensen, of als je kinderen hebt, is een wasmachine van 7 tot 8 kilo meestal een goede keuze. En als je een groot gezin hebt, met vijf mensen of meer, kijk dan naar wasmachines van minstens 8 kilo, zodat je zeker weet dat al jullie was erin past.

Kijk naar het type, afmetingen en toerental

Daarnaast moet je kiezen tussen een voorlader en een bovenlader. Dit is vooral afhankelijk van de ruimte die je hebt en wat je nodig hebt. Voorladers komen het meeste voor Nederland en gebruiken minder water. Je kunt er zelfs een droger bovenop zetten. Bovenladers zijn beter voor kleine ruimtes en handig voor mensen die moeilijk kunnen bukken. Denk ook aan de standaardafmetingen van wasmachines (60 cm breed, 83,5 tot 85 cm hoog, en 50 tot 70 cm diep) en kijk of dit in jouw ruimte past. Het toerental van de wasmachine bepaalt hoe droog je was uit de trommel komt. Een hoger toerental kan drogere was opleveren, maar kan ook meer kreukels veroorzaken. Soms is een wasmachine met 1400 toeren net zo goed als een met 1600 toeren. Kies een toerental dat past bij hoe droog je je was wilt hebben.

Let op extra functies en energiezuinigheid

Moderne wasmachines hebben allerlei extra functies die het gebruiksgemak en de duurzaamheid verbeteren. Denk aan automatische wasmiddeldosering, koolborstelloze motoren (die stiller en efficiënter zijn) en wifi-connectie voor bediening op afstand. Het energielabel is ook belangrijk. De meeste moderne wasmachines hebben een A+++ label, maar sommige zijn zelfs nog 10% zuiniger. Vergelijk het jaarlijkse energie- en waterverbruik om een duurzame en kostenbesparende keuze te maken. Let ook op het geluidsniveau, vooral als je wasmachine dichtbij een leef- of slaapkamer staat. Op het energielabel vind je informatie over het geluidsniveau tijdens zowel het wassen als centrifugeren. Met deze tips vind jij een wasmachine die goed bij je past!