De 5 Beste Koffie Percolators van 2023

Home » De 5 Beste Koffie Percolators van 2022

De 5 beste koffie percolators van 2023

Koffiezetten met een percolator, in de jaren 50 zag je haast niet anders. Maar ouderwets koffiezetten met een pruttelpotje staat weer helemaal op de kaart. Of je nu thuis op de bank van een stevige kop koffie wilt genieten of de wildernis in trekt zonder toegang tot elektriciteit. Het enige wat je voor het gebruik van een percolator nodig hebt is een warmtebron, water, versgemalen koffie en een beetje geduld. Het is immers een vorm van slow coffee.

Over onze top 5 van beste koffie percolators

In onze top 5 van beste koffie percolators hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Koffie percolator top 5

#ProductKopjesScore
1Bialetti Moka Express Percolator – Middel – 6 Kops – Zilver69.7
2Leonomics Luxe Percolator voor 6 Koffiekopjes69.4
3Bialetti Percolator Venus – 6 kops – roestvrijstaal69.1
4Perculator XXL Percolator 12 Kops128.7
5Nonna percolator (inductie) 2 kops – 100 ml28.3

Wat is een koffie percolator?

Er bestaat wat verwarring over wat een koffie percolator precies is. Zo gebruiken we in de volksmond deze term vaak als alternatief voor de moka express, oftewel een Italiaanse koffiepot. Dit is in feite niet hetzelfde, maar komt in grote lijnen wel overeen.

Percolator koffiemaker

Een koffie percolator bestaat normaal gesproken uit een vijftal onderdelen:

 • het waterreservoir
 • de filter waar de gemalen koffie ingaat
 • het filterplaatje met de filterring
 • en de percolatorkan waarmee de koffie tot slot uitgeschonken wordt.

De koffie percolator maakt middels stoomdruk sterke koffie met een vaak wat  diepe smaak. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is een percolator niet ontworpen om espresso mee te zetten.

Percolator werking

Ben je op zoek naar een koffie percolator of twijfel je nog of een percolator iets voor jou is? Wij leggen je graag uit hoe koffiezetten met een percolator in zijn werk gaat. Je zou het misschien niet denken, maar koffiezetten met een koffie percolator is eigenlijk best makkelijk

 1. Stap 1 ‘vullen van het waterreservoir‘: Het onderste deel van de percolator is het waterreservoir. Vul dit reservoir met de juiste hoeveelheid water, in veel gevallen tot het aangegeven streepje. De uiteindelijke hoeveelheid water is afhankelijk is afhankelijk van de maat van de percolator. Zodra het waterreservoir gevuld is plaats je de filter weer terug op de bovenkant van het reservoir.

 2. Stap 2 ‘Vul de filter met koffie’: De volgende stap is om de filter te vullen met versgemalen koffie. Het is de bedoeling dat de filter tot aan de rand toe gevuld is. Tik de filter gevuld met koffie een paar keer zacht op het aanrechtblad en strijk de bovenkant glad. Het is belangrijk dat het water er goed doorheen kan, anders bouwt de percolator te veel druk op wat resulteert in een bittere koffiesmaak en een stomend ventiel. Mocht het zo zijn dat het ventiel gaat stomen, zet dan onmiddellijk de warmtebron uit. Zodra het filter gevuld is met koffie, plaats je de kan weer op de percolator.
 3. Stap 3 ‘plaats de percolator op de warmtebron’: Zodra de percolator volledig in elkaar gezet is, kan je deze op de warmtebron plaatsen. Gebruik hiervoor een niet direct hoog, maar juist gematigd vuur. Het is belangrijk je de koffie goed in de gaten houdt. Door koffie te zetten met een open vuur bestaat er een kans dat de koffie kan verbranden. Door het proces in de gaten te houden voorkom je dit. Hou het deksel open om het proces te volgen.
 4. Stap 4 ‘Koffie laten doorsijpelen’: Vervolgens is het belangrijk om de slow coffee door te laten sijpelen. Zodra de percolator in contact komt met de warmtebron herkennen we 3 fases tijdens het koffieproces. Hierbij de kenmerken die bij iedere fase horen:
  • Fase 1: Er komt waterdamp uit het holle buisje. Er zijn koffiebelletjes en de percolator begint te pruttelen.
  • Fase 2: De koffie loopt langs het holle buisje in de uitschenkkan. Het extractieproces is begonnen. Inmiddels zijn de koffiebelletjes gestopt, maar de koffie is begonnen met lopen en spettert lichtelijk in de kan.
  • Fase 3: Er zijn weer koffiebelletjes te zien. De koffie is hierbij klaar. Zodra er geen nieuwe koffie meer in de kan loopt en de koffiebelletjes stoppen met pruttelen is het tijd om de percolator van de warmtebron af te halen. Laat de percolator niet te lang op het vuur staan. Klaar is klaar.
 • Stap 5 ‘Koffie uitschenken’: Pas op met het vastpakken van de kan, want de percolator wordt erg heet. Gebruik zo nodig een theedoek of pannenlap. Doordat deze koffie wordt gezet middels stoomdruk heeft percolatorkoffie altijd een wat troebele uitstraling. Dat geeft echter niks. Het uitschenken van de koffie kan op twee verschillende manieren. Rechtstreeks vanuit de percolator, of door deze eerst over te schenken in een andere kan. De percolatorkan heeft een hoge temperatuur waardoor de kans groter is dat de smaak van de koffie bitter wordt. Met overschenken verklein je deze kans. Hoe langer je de koffie laat staan, hoe sneller de versheid achteruit gaat. Schenk de koffie dus direct uit.
 • Stap 5 ‘Drinken!’: Het is tijd is om te genieten van jouw vers gezette percolatorkoffie! Alleen of met gasten. Deze manier van koffiezetten brengt namelijk een hoop sfeer met zich mee. Het is dus de perfecte afsluiting van een door jou georganiseerd diner.

Koffie percolator schoonmaken

Zodra alle koffie is uitgeschonken en je de percolator niet meer wilt gebruiken, laat deze dan ongeveer 30 minuten staan voordat je hem uit elkaar haalt om hem schoon te maken

Het schoonmaken van een koffie percolator is heel gemakkelijk. Zorg dat de kan leeg is en draai de bovenkant los. Vervolgens haal je het filter eruit en spoel je deze af onder de kraan. Vergeet ook niet om eens in de zoveel tijd de filterring en het filterplaatje goed schoon te maken. Laat geen koffieresten in de percolator zitten, dit komt niet ten goede van de smaak voor een volgende zetting.

Zelf aan de slag met een percolator?

Ben je helemaal overtuigd en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen percolator? Dan zijn dit de spullen die je nodig hebt om zelf zo’n heerlijk bakje koffie te zetten.

Meer handige artikelen over koffie percolators

Ga naar de bovenkant