De 5 beste zwarte krabpalen voor katten

Laat een beoordeling achter

4.3 / 5. Aantal ratings: 3

Hedendaags raden veel dierenasielen en dierenartsen aan om de klauwen van een kat van tijd tot tijd met schuurpapier of een schraper te strippen, omdat de scherpe klauwen alleen pijn aan het meubilair veroorzaken, maar ook huidbeschadiging aan de kat zelf. Ook kan je als alternatief kiezen voor een krabpaal. In dit artikel tonen we je de top 5 zwarte krabpalen voor katten. Bovendien leggen we uit hoe je de juiste krabpaal vindt, en ook welke materialen het meest geschikt zijn.

Over onze top 5 van krabpalen

In onze top 5 van beste zwarte krabpalen hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Waarom een krabpaal kopen?

Krabpalen zijn erg populair onder kattenbezitters. Katten markeren instinctief hun territorium door aan bepaalde oppervlakken te krabben, zoals bomen, palen, vloeren en meubels. Meermaals geschuurde poten kunnen ook blijvende schade aan de nagels van katten veroorzaken. Er is ook een kans dat kleine stukjes nagelschuursel achteraf achterblijven op de vloer of in je dure sofa.

Deze kleine stukjes schuurpapier veroorzaken op zijn minst directe schade voor mensen die er later weer achteloos op stappen. Er is echter ook een indirect gevaar voor andere huisgenoten, want die kunnen op deze plaatsen via open wonden bacteriën oplopen als ze met blote voeten op schuurpapier stappen zonder er eerst bij na te denken . Er is al gemeld dat infecties na krassen zijn opgetreden bij mensen na het stappen op scherpeschuurpapiertjes die hun katten op de vloer hadden achtergelaten.

Het schuurpapier is niet alleen onaangenaam voor jou, maar ook voor je huisdieren. Als er op bepaalde plaatsen voortdurend schuurpapier aan de vloer vastzit, kan dat al snel erg vervelend worden voor je kat. Met een krabpaal van goede kwaliteit heb je de mogelijkheid om het schuurgedrag van je kat zo te sturen dat hij geen enkel lid van het huishouden schaadt of dure meubels beschadigt.

Hoe kies je een goede krabpaal?

Krabpalen zijn er in heel verschillende vormen en materialen. Er zijn krabpalen van plastic, sisal of hout, die gemakkelijk aan de muur bevestigd kunnen worden. De muurhaak is erg praktisch omdat hij voorkomt dat de draad verstrikt raakt in andere voorwerpen. Niettemin zijn er ook vrijstaande modellen verkrijgbaar, die niet alleen ruimte in je huis besparen, maar je ook voldoende vrijheid geven om te kiezen waar je kat precies zijn klauwen moet krabben .

Er zijn veel verschillende soorten krabpalen in de dierenhandel:

Houten paal: Dit materiaal maakt ongeveer 70% uit van alle krabpalen op de markt. Het rekt niet uit als er druk op uitgeoefend wordt en biedt dus weinig weerstand tijdens het gebruik. Dit betekent dat tapijten en meubels blijvenmeestal ongeschonden. De houten paal is erg populair bij kattenbezitters, maar houdt het maar kort uit bij hardhandige katten die de duurzaamheid van dit soort krabpaal snel kunnen verminderen .

Sisal touwpaal: Deze bestaat uit stevige sisalvezels die strak om een stok of buis gewikkeld zijn. Sisal is een uitstekend materiaal omdat het flinke spanning kan opvangen en niet gemakkelijk scheurt. Het is ook goed bestand tegen vocht en is gemakkelijk schoon te maken. Omdat sisal licht schurend is, moedigt het je kat aan tot een gezonde activiteit zonder meubels of tapijten te beschadigen .

Plastic palen: Deze krabpalen zijn vaak gemaakt van gegolfd plastic materiaal, dat meestal heel stabiel aanvoelt als er druk op uitgeoefend wordt.

Waarom een zwarte krabpaal?

Een krabpaal moet niet alleen stabiel en robuust aanvoelen, maar ook van een indrukwekkend formaat zijn. Katten willen zich koning van de jungle voelen als ze met hun klauwen aan zo’n groot voorwerp krabben. Een zwarte krabpaal kan al snel een aantrekkelijke speelplaats voor je kat worden zonder meubels of tapijten in gevaar te brengen met scherpe klauwen . Dit komt omdat katten voorwerpen meestal als massiever waarnemen dan die welke lichter van kleur zijn. Een actieve kat zal een donkergekleurde massa onmiddellijk als potentieel gevaarlijk zien en eerder een andere plaats kiezen om zijn territorium af te bakenen dan eentje met kleinere afmetingen.

Veelgestelde vragen

Hoe train je een kat om een krabpaal te gebruiken?

Het is helemaal niet gemakkelijk om katten te laten begrijpen dat ze niet langer aan meubels moeten krabben, maar in plaats daarvan aan een aangewezen plek. Het kan nuttig zijn om met deze training te beginnen zodra je je nieuwe kitten thuisbrengt. Als de eerste ervaringen van je kat met de krabpaal positief waren, zal hij veel sneller doen wat je wilt dan wanneer hij eerder niet bezig was met andere plekken in je huis . Zoals hierboven al gezegd, is de beste tijd voor zo’n training tijdens de kitten- en puberteit en er zijn al speciale krabpalen voor kittens in de handel, die je helpen dit doel gemakkelijker te bereiken.

Wat moet je doen als je kat de krabpaal verkiest boven de kattenbak?

Als een kat herhaaldelijk een plek, zoals een meubelstuk of een hoek, uitkiest om zich te ontlasten en die gebruikt om te krabben in plaats van zijn kattenbak , kan dit erg frustrerend zijn voor zowel jou als je huisdier. Dit soort gedrag komt meestal alleen voor bij kittens en volwassen katten die niet genoeg aandacht kregen toen ze jong waren . Je moet er daarom voor zorgen dat jonge kittens tijdens hun eerste drie levensmaanden voldoende emotioneel contact met hun moeder krijgen. Als je door speelse activiteiten vertrouwen tussen jezelf en je kitten wilt wekken, zullen deze ervaringen direct op de volwassenheid overgaan.