De 5 beste kweekbakken op poten van 2023

Home » De 5 beste kweekbakken op poten van 2022

De top 5 kweekbakken op poten van 2023

Laat een beoordeling achter

4.2 / 5. Aantal ratings: 5

Zelf je plantjes of groenten kweken heeft toch iets magisch. Als je je groenten ziet groeien en uiteindelijk kunt gebruiken voor een heerlijk gerecht is iets waar menig mens vrolijk van wordt. Wij hebben de top 5 kweekbakken op poten op een rijtje gezet zodat jij makkelijk een keuze kunt maken.

Over onze top 5 kweekbakken op poten

In onze top 5 van beste kweekbakken op poten hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Kweekbak op poten: waar moet je op letten?

Starten met het kweken van groenten, maar heb je geen grote tuin of moestuin tot je beschikking? Dan is een kweektafel wellicht wat voor jou. De meeste mensen hebben hier altijd wel een plekje voor beschikbaar. Het fijne van een kweekbak op poten is dat je hem kunt verzetten afhankelijk van het seizoen, zodat de bak lekker veel zon vangt. Plus een moestuinbak warmt sneller op, waardoor je eerder in het vroege voorjaar kunt beginnen met kweken en sneller resultaat boekt. Doordat de kweekbak op poten staat hoef je ook niet te bukken en heb je daardoor minder last van onkruid.

Kortgezegd, een kweekbak op poten biedt veel voordelen en is een aanvulling voor iedere tuin (of balkon).

Koopcriteria voor een kweekbak op poten:

Dit zijn de criteria waar je op kunt letten bij de aanschaf van een kweekbak op poten:

 • Kwaliteit: Het belangrijkste van een moestuinbak is dat de bak stevig en degelijk is. Doordat de kweekbak grotendeels van het jaar buiten staat is de kwaliteit van een kweekbak simpelweg erg belangrijk. Daardoor is het aan te raden om voor duurzaam materiaal te kiezen. Vurenhout zelf bijvoorbeeld gaat wat minder lang mee in de tuinlucht. Douglashout daarentegen is een stuk degelijk en zwaarder. Dat gaat jaren mee en is ook een van de meest duurzame houtsoorten voor een moestuinbak.
 • Formaat: Let bij je kweekbak op poten ook op het formaat. Je wilt natuurlijk een bak kopen die niet te groot is voor je tuin, maar ook niet te klein dat je er weinig groenten in kunt onderhouden.
 • Materiaal: Wat de materialen van de kweekbak op poten betreft, zul je merken dat ook hier heel wat mogelijkheden voorhanden zijn. Alvorens je beslist of je gebruik maakt van kunststof, FSC hout, dennenhout, grenenhout of acryl, is het natuurlijk aangewezen om rekening te houden met de doelstelling. Wil je kruid en planten kweken? Dan is hout een duurzame oplossing. Zorg wel voor een speciale coating indien je de bak buiten wilt plaatsen. Acryl is dan weer het meest geschikt om vissen te kweken.
 • Prijs: Tenslotte is het handig om even een kijkje te nemen naar het prijskaartje. De gemiddelde prijs van een degelijke en duurzame kweekbak wordt geschat op ongeveer 20 tot 30 euro. Uiteraard zijn er modellen die nog veel goedkoper zijn en bijgevolg ideaal indien je liever niet zoveel geld wenst te spenderen. Naargelang de extra kenmerken, zijn ook hogere prijskaartje van rond de 142 geen uitzondering meer.

Materiaal kiezen van een kweekbak

Kweekbakken zijn in verschillende materialen en prijsklassen te koop. Als het gaat om materiaal dan zijn de volgende drie kweekbakken de meest gebruikelijke:

 • Houten kweekbak: Kies voor een natuurlijk en organisch materiaal voor een houten kweekbak. Dit materiaal is, als je het juiste hout hebt, een slimme en stevige keuze. Wanneer we alle kweekbakken op poten bekijken dan zien we dat houten kweekbakken het meeste voorkomen.
 • Plastic/kunststof kweekbak: De goedkoopste en meest simpele manier om zaden te laten ontkiemen. De plastic of kunststof kweekbak Het kunststof gaat lang mee en zorgt voor een veilige en fijne atmosfeer voor je groenten of kruiden.
 • Metalen (RVS) kweekbak: Kies voor een echt uniek design met een metalen (RVS) kweekbak op poten. Deze kweekbakken zijn vaak wel zwaarder dan bijvoorbeeld houten of kunststof kweekbakken.

Welke groenten kan je kweken in een kweekbak?

Dit zijn de groenten die echt niet in jouw kweekbak mogen ontbreken. Lees er meer over en begin ook een eigen moestuin op jouw balkon of terras met verse groenten:

 • Sla: Lekker bij ieder gerecht. Sla neemt niet veel ruimte in. En je hebt er vaak lange tijd plezier van. Tenslotte bevat sla weinig calorieën en zit het boordevol vezels.
 • Radijsjes: Minder gebruikelijk om te kweken, maar zeker niet minder leuk. Radijsjes zijn erg lekker in een salade. Daardoor zijn ze zeker eens het proberen waard.
 • Komkommer: Komkommers zijn erg goed voor je, als je zin hebt in een gezond tussendoortje. Ze groeien snel en makkelijk.
 • Erwten: Omdat erwten super goed zijn voor de gezondheid zijn ze extra leuk om te kweken.
 • Tomaat: Tomaten zijn erg goed voor je hart en zorgen voor een sterk immuunsysteem.
 • Paprika: Paprika is rijk aan veel vitamine C. En daarnaast is paprika ook goed voor je ogen. Leuk en gezond om te kweken dus.
 • Courgette Een courgette heeft veel ruimte nodig, maar gelukkig zijn er ook soorten die heel compact zijn.
 • Sperziebonen: Sperziebonen bevatten veel vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën. En mogen daarom zeker niet in jouw moestuinbak ontbreken. Daarnaast zijn ze makkelijk te kweken en zijn ze heerlijk om rechtstreeks vanuit de moestuinbak of moestuintafel te eten.
 • Wortels: Wortels zijn erg gemakkelijk om te zaaien. Wel is het belangrijk dat ze genoeg ruimte krijgen.

Meer handige artikelen over kweekbakken op poten

Ga naar de bovenkant