Reis schaakset: De 5 beste van 2023

Laat een beoordeling achter

4.3 / 5. Aantal ratings: 3

De wereld van schaaksets is enorm, en terwijl sommige bedoeld zijn om thuis of op kantoor onder glas te worden uitgestald, zijn andere ontworpen met het oog op reizen.

Als je een schaakset zoekt die je mee op reis kunt nemen, zijn er een paar dingen om over na te denken voordat je gewoon de eerste koopt die online je oog trekt. De verkrijgbare reisschaaksets variëren sterk. Sommige houden het na verloop van tijd niet goed, terwijl andere ontworpen zijn met draagbaarheid en duurzaamheid in het achterhoofd.

Over onze top 5 van reis schaaksets

In onze top 5 van beste schaaksets voor tijdens het reizen hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Koopgids voor schaaksets die ideaal zijn voor tijdens de reis

Hier is waar je op moet letten als je een schaakset zoekt die zowel thuis als buitenshuis aan je behoeften voldoet:

Grootte & gewicht

Reissets zijn er in vele maten en vormen; sommige vouw je op om ze gemakkelijk in te pakken, terwijl andere in een meer typische doosuitvoering komen.

Gelukkig zijn er sets in alle vormen en maten verkrijgbaar. Als je een specifieke ruimte nodig hebt of de stukken weer in dezelfde kist wilt passen als ze er in zaten als je niet speelt, is het een goed idee om je op te meten voor je koopt.

Inklapbare reisschaaksets zijn uiteraard kleiner dan traditionele houten kisten waarin elk stuk stevig zit. Ze zijn ook vaak lichter van gewicht.

Constructie en duurzaamheid

Schaaksets van bamboehout zijn over het algemeen zowel sterk als licht, en veel spelers geven de voorkeur aan deze materiaalkeuze voor hun reisschaakset. Het nadeel is dat ze niet goedkoop zijn, maar de meesten zijn het erover eens dat ze veel waar voor hun geld bieden, gezien hoe goed ze na verloop van tijd standhouden. De goedkoopste schaaksets zullen na verloop van tijd niet goed stand houden. Ze kunnen van plastic zijn, en deze materialen kunnen in zonlicht bederven of gemakkelijk beschadigd raken.

Materiaal

Schaaksets die met een vinyl bord komen zijn lichter dan die met vilten borden. Een houten bord is waarschijnlijk duurzamer dan een van papier. Het gewicht hangt ook af van het soort en de hoeveelheid materiaal dat voor de stukken gebruikt wordt: sommige reisschaaksets hebben verzwaarde metalen stukken, terwijl andere op traditionele houten stukken lijken en op de eigen kracht van de speler vertrouwen om tijdens het spel te blijven staan.

Sommige opvouwbare schaaksets worden geleverd met etuis met rits of trekkoordzakken om ze gemakkelijk op te bergen, maar dit voegt gewicht toe als je al spullen bij je hebt. Het is beter om er een te kiezen die sterk genoeg is om de set bij elkaar te houden in een rugzak of zak als je niet speelt

Veilig reizen

Als je maximale draagbaarheid wilt, kies dan zeker sets met weinig overbodige stukken. Die zijn meestal prima in traditionele schaaksets, maar kunnen je reisset bederven als ze tegen dingen stoten of onnodig gewicht aan de tas toevoegen.

Inklapbare reisschaaksets zijn meestal klein van formaat en gemakkelijk mee te nemen. Ze nemen thuis ook niet al te veel plaats in, wat mooi is als de ruimte in je appartement beperkt is. Opvouwbare schaakborden zijn er van vinyl, papier of viltmateriaal, dus je hebt keuzemogelijkheden als het erom gaat te beslissen wat voor jou het beste werkt op basis van duurzaamheid en gewicht. Vilt is zacht maar sterk, terwijl papier gescheurd of gescheurd kan worden door schaakstukken die niet goed verzwaard zijn. Bovendien bepaalt de grootte van het bord hoeveel ruimte je nodig hebt bij het spelen tijdens een lange treinreis of in een hotelkamer

Inklapbare reisschaaksets vouw je op tot kleinere afmetingen die minder ruimte innemen bij het opbergen. Ze zijn ook veel gemakkelijker mee te nemen – als je bijvoorbeeld op het vliegveld een paar spelletjes wilt spelen voor je vlucht instapt.