Retro koelkast: De top 5 van 2023

Laat een beoordeling achter

4.5 / 5. Aantal ratings: 6

Als je een liefhebber bent van renovatie en van vintage apparaten, dan zal dit artikel je interesseren. Retro koelkasten – welke soorten zijn het? Hoe kies je een retro koelkast? We weten allemaal dat vandaag niet alleen een tijdperk van nieuwe apparaten is, maar ook een tijdperk waarin de meest geavanceerde technologieën van restauratie en behoud van oude dingen ontworpen worden. Oude meubels, sieraden, porselein – er is niets onmogelijk in deze nieuwe wereld!

Over onze top 5 van retro koelkasten

In onze top 5 van beste retro koelkasten hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

Wat is een retro koelkast?

De term “retro” is afkomstig uit de mode-industrie. Retro heeft een mooie klank. In de mode betekent retro alle dingen die uit het verleden gerestaureerd of voortgezet zijn: jurken, sjaals, hoeden of schoenen. De retro koelkast – een elektrisch apparaat om voedsel in te bewaren uit de voorbije eeuwen. Vandaag hebben we het over de top 5 populairste koelkasten van 2023 gemaakt in de stijl van retro koelkasten.

Geschiedenis van de retro koelkast

Retro koelkasten waren in de jaren 1950-1960 erg populair als stijlvolle woontoestellen die schoonheid toevoegden aan de inrichting van een huis in plaats van alleen maar een functioneel ding op je keuken te zijn. Retro koelkasten waren meestal meer een inbouwtoestel zoals je nu moderne koelkasten vindt, maar ze misten enkele van de functies zoals automatisch ontdooien en deuralarmen die we van moderne koelkasten kennen. Retro koelkasten waren niet echt goed in het vers houden van je voedsel, omdat ze een oude compressortechniek hadden en niet al te veel mogelijkheden om de temperatuur van het koelvak in te stellen. Gemaakt van vooral hout en staal en zonder enige isolatie en rubberen afdichtingen (daarom waren retro koelkasten zo luidruchtig), werden deze retro koelkasten in huizen alleen als decoratieve voorwerpen bewaard.

Tegenwoordig hebben retro koelkasten een enorme comeback gemaakt omdat de mensen nu iets anders willen dan wat iedereen in huis heeft. Retro koelkasten zijn tegenwoordig vooral decoratieve voorwerpen en de meeste werken eigenlijk niet meer. Ze zien er echter heel mooi uit in een woning, zodat ze gebruikt kunnen worden als opbergruimte, als versiering of zelfs als plaats om je post te verzamelen.

Hoe kies je de beste retro koelkast?

Je vindt veel keuzemogelijkheden als je op zoek gaat naar een retro koelkast. Hier is ons advies over wat je in gedachten moet houden bij je keuze:

Frameloos vs omlijst: omlijste retro koelkasten (omlijst met hout) zullen minder kosten dan frameloze, die meestal van roestvast staal zijn dat op chroom lijkt;

Roestvrij staal vs gekleurd staal: glanzende roestvrije modellen zullen meer kosten dan mat gelakte; Bovenvriezer vs ondervriezer: bovenvriezers nemen meer ruimte in, maar gevenje meer opbergruimte; Ingebouwd vs vrijstaand: ingebouwde retro koelkasten kun je gemakkelijk combineren met andere apparaten of meubels.

Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een retro koelkast is de kwaliteit van de afwerking. Is alles in orde? Zijn er verflekken, kieren tussen de oppervlakken van verschillende materialen, enz. Bij modellen met een houten frame moet je er zeker van zijn dat het niet van spaanplaat gemaakt is (dat breekt na verloop van tijd uit elkaar). Ga online en lees recensies over welke merken hun beloften waarmaken en welke tekortschieten in wat je betaald hebt.

Welke types zijn er?

Koelkasten zijn er in verschillende vormen. Er zijn zij-aan-zij modellen en ook met bovenvriezers. Bovenvriezers hebben meestal meer bergruimte dan andere soorten minikoelkasten omdat je ze onder een aanrecht of kast kunt zetten en maar één deur kunt openen, zodat ze minder ruimte van binnen je keukenruimte innemen.Enkele van de meest voorkomende types staan hieronder opgesomd

  • Bovenvriezer modellen – deze zijn meestal praktischer omdat er grotere voorwerpen in passen zoals melkkannen, sapdozen of frisdrankblikjes. Ze zijn beter om meer dingen in op te bergen, maar je moet telkens 2 deuren openen als je er iets uit wilt halen. Je moet ook bukken om dingen te pakken.
  • Zij-aan-zij modellen – zij-aan-zij modellen nemen minder ruimte in je keuken in, maar je moet telkens beide deuren openen als je er iets uit wilt halen, wat ze onpraktisch maakt als je vaak iets moet pakken terwijl je er vlak voor staat. Ingebouwde minivriezers zijn meestal vrijstaande toestellen die in je keukenkastjes ingebouwd worden, hetzij onder aanrecht of kast. Ze zijn meestal van roestvast staal, zodat ze er heel mooi uitzien. Deze types hebben geen bewegende delen omdat de compressor in je keukenkastje zit, waardoor je ruimte vrijmaakt om er dingen in op te bergen.

Bekijk ook: verbruikt een retro koelkast meer stroom dan een reguliere koelkast?

Het organiseren van je koelkast

Het organiseren van je koelkast is niet moeilijk, maar vereist wel wat planning. Als je boodschappen in je koelkast opbergt, doe dat dan volgens de bovenstaande stappen. Zo moet de voedselopslag georganiseerd worden in bakken of lades die gescheiden zijn per soort voedsel (bv. groenten) en drank. De melkcontainer moet op de deur staan, terwijl drank overal terecht kan.

Bekijk voor een volledig overzicht naar ons uitgebreide artikel: Hoe richt je je koelkast het meest efficiënt in?