Verbruikt een retro koelkast meer stroom dan een reguliere koelkast?

Laat een beoordeling achter

5 / 5. Aantal ratings: 1

Als je zoals de meeste mensen bent, kies je een koelkast meestal op basis van hoe hij eruit ziet. Misschien geef je de voorkeur aan de roestvrijstalen modellen met ingebouwde ijsmaker en verlichting, of misschien is je favoriet zo’n fancy koelkast met Franse deuren. Maar hoe zit het met de energie-efficiëntie?

Het blijkt dat ouderwetse “ijskast” koelkastenenergiezuiniger dan sommige van de huidige nieuwe modellen, ook al zijn ze niet de mooiste.

De National Resources Defense Council (NRDC) publiceerde eind januari een rapport waaruit bleek dat veel moderne koelkasten meer stroom verbruiken dan ooit tevoren. Redenen hiervoor zijn onder meer grotere diepvriezers met ijsmakers, meer in koelkasten ingebouwde apparaten (zoals water- en ijsdispensers), en meer ruimte voor wijnopslag. Volgens bevindingen van de NRDC wordt 10 procent van alle energie die door thuiskoelkasten wordt verbruikt opgebruikt door de “fantoombelasting” van het apparaat Dat wil zeggen alle elektriciteit die onbenut blijft door zijn hoofdtaak (voedsel koud houden).

Hoeveel geld kan bespaard worden?

Aangenomen dat een ouderwetse koelkast ongeveer 275 kilowatt uur per jaar, terwijl een nieuwe koelkast 500 kilowatt uur of meer per jaar verbruikt. Aangenomen dat elektriciteit 10 cent per kilowatt uur kost, is het verschil €275 aan besparingen op een ouderwetse koelkast en €125 op een nieuwe.

Op zoek naar een retro koelkast? Bekijk dan onze top 5 van beste retro koelkasten.