
Waarom lekt mijn theepot?
Je leest het vaak als grootste ergernis bij theefanaten: een theepot die lekt bij het inschenken. Natuurlijk erg vervelend als je visite hebt die je wilt voorzien van een lekker bakje thee terwijl je eerst een doekje moet pakken om de theedruppels op te ruimen. Wij hebben onderzocht wat de grootste oorzaak is van lekkende theepotten en we geven je advies zodat je wellicht nooit meer last hebt van die vervelende theedruppels op tafel.
Oorzaak van een lekkende theepot
Kenners zijn het erover eens dat lekkende thee meestal niet te verwijten is aan degene die het inschenkt, maar juist aan de theepot zelf. Om nog specifieker te zijn, de schenktuit. Omdat de wand van de schenktuit een beetje ruw kan zijn zorgt dit ervoor dat de onderste laag van de theestroom enigszins blijft plakken. Die laag wordt dus afgeremd, terwijl de bovenste theelaag ongehinderd naar buiten vloeit. Stop je met schenken, dan is de bovenste laag al weg terwijl de onderlaag er nog achteraan moet komen. Hierdoor ontstaat het lekken dus.
Om het nog wat erger te maken heeft de schenktuit nog een zwakte. Door de leuke vormen van een schenktuit is deze vaak niet scherp begrensd, maar juist dik en gekruld. Aan het platte en aflopende deel blijft namelijk vloeistof kleven. Die valt eraf als je stopt met schenken.
Wanneer je een theepot koopt let er dan op of de theepot een scherp rand heeft. Kies bij voorkeur ook voor een theepot van RVS. Deze potten zijn gladder dan bijvoorbeeld een porseleinen model.
De glazen theepotten in onze top 5 hebben altijd een handige schenktuit die niet druppelen bij het inschenken. Dus ben je op zoek naar een nieuwe, kijk dan eens bij onze top 5 van beste glazen theepotten.