
Wanneer gebruik je een babygym?
Dit artikel is geschreven om je te helpen bepalen wanneer je een baby gym moet gebruiken. We onderzoeken de pro’s en contra’s van baby gyms, hoe ze werken voor baby’s, welke activiteiten er geweldig bij zijn, waar je er een kunt krijgen als het nodig is… en meer.
Laten we dus beginnen met stellen dat er twee soorten babygyms zijn: draagbare babygyms (of speelmatten) die alleen op de grond of soms op een meubel gebruikt worden; stationaire/baby-activiteitencentra zijn bedoeld om aan een voorwerp te worden opgehangen, zoals een deurkozijn. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is hun draagbaarheid en veiligheidsniveau – draagbare doen je kind geen pijn als het er in rondspringt, en degene die eraan hangt veel veiliger is dan de andere.
Het tweede verschil is de manier waarop ze werken: draagbare baby gyms kunnen gebruikt worden om je kind te helpen bij de ontwikkeling van zijn motorische en creatieve vaardigheden, terwijl activity centers vooral bedoeld zijn om zijn cognitieve aspect te verbeteren – want deze hangen aan iets dat gemakkelijk beweegt als je kind het aanraakt of als hij/zij ermee schudt. Dit in overweging nemend, als je denkt dat je kind alleen creatieve stimulatie nodig heeft, dan is een speelmat beter voor je; maar als je wilt dat ze ook met kleuren en vormen bezig zijn (niet alleen creatief), dan werkt een activiteitencentrum veel beter.
Ook hebben stationaire baby-activiteiten meer ruimte nodig dan speelmatten – zoals we al eerder zeiden moeten ze aan iets hangen dat zwaar genoeg is, zodat ze vrij bewegen als je kind er tegen stoot of ze schudt. Dit betekent dat ze aan een deurkozijn opgehangen moeten worden met vier stukken dik draad, zo dik als de pols van je baby, zo dik als zijn hoofdje breed is – zo verzeker je de veiligheid van je baby. Met andere woorden, speel niet op veilig en neem risico’s met ophangspeeltjes voor baby’s!
Nu je op de hoogte bent van de veiligheidsfactoren, laten we het eens hebben over de baby gym activiteiten. De activiteiten variëren van baby-speelmat tot baby-speelmat; bij de meeste zit er al speelgoed aan vast (zoals rammelaars), maar bij sommige andere niet. Als je kind leert kruipen (of al begonnen is met kruipen) en het graag dingen aanraakt, dingen probeert te pakken… kies er dan een waar geen speelgoed bij zit. Als ze gefascineerd zijn door felle kleuren of schudders, zoek dan naar babymatten die deze ingebouwde speeltjes hebben.
Op zoek naar een baby gym? Bekijk dan onze top 5 houten babygyms.