Welke is de beste koffiemachine-ontkalker?

Laat een beoordeling achter

0 / 5. Aantal ratings: 0

Als echte koffie-liefhebber geniet jij waarschijnlijk het liefst meerdere keren per dag van een kopje koffie. Als jij een fijne koffiemachine hebt, is het van groot belang dat jij deze om de zoveel tijd goed ontkalkt. Dit noemen we ook wel ontkalken senseo. Ophoping van kalk in de leidingen van koffiemachines is de meest voorkomende oorzaak van schade aan jouw apparaat. Een koffiezetapparaat waar veel kalk in opgehoopt zit zet minder volle kopjes en soms blijft er een vies kalkresidu achter in jouw koffie. Bovendien kan het apparaat bij ernstige kalkopbouw er helemaal mee uitscheiden. Wij vertellen jou in dit artikel alles over kalk en hoe je het het beste kan verwijderen

Hoe ontstaat kalk

Het leidingwater waarmee jij jouw koffie zet bevat de mineralen calcium en magnesium. Deze zouten hebben de eigenschappen om bij verhitting zich los te maken van het water af te zetten tegen de leidingen van jouw koffiemachine. Kalk is dus niet per se vies. Het komt gewoon uit het water en kalkafzetting is onvermijdelijk. Het is wel belangrijk dat je er op tijd iets aan doet.

Hoe ontkalk je jouw koffiemachine

Om jouw koffiemachine te ontkalken is het van belang dat alles eerst helemaal leeg en schoon is, ook het waterreservoir. Vervolgens vul je het waterreservoir tot ongeveer halverwege met lauwwarm water, waar je vervolgens een ontkalker in laat oplossen. Zet vervolgens jouw koffiezetapparaat aan en laat het reservoir in z’n geheel leeglopen. Plaats een opvangbakje om alles op te vangen. Ten slotte is het van belang jouw koffiemachine goed na te spoelen om alle resten kalk en kalkverwijderaar weg te krijgen.
Het is dus echt ontzettend simpel om jouw koffiemachine te ontkalken.

De beste ontkalker

Op internet wordt vaak gezegd dat je ook azijn kan gebruiken om jouw koffiemachine te ontkalken, dit is echter af te raden omdat je dit terug gaat proeven in jouw koffie. De  beste ontkalker is dus een ontkalker die er echt voor bedoeld is. Deze vind je in het rek met schoonmaakspullen in de supermarkt. Ga voor een vloeibare variant met een gietdop en niet voor een spuitbus (die zijn handiger voor bijvoorbeeld de douchebak). Ontkalker uit een fles met een gietdop kun je gemakkelijk in het waterreservoir van jouw koffiemachine gieten.
Het is van belang dat je regelmatig je koffiemachine ontkalkt. Als je te lang wacht met de volgende ontkalkingsbeurt blijft de kalk zich ophopen en is er geen weg meer terug.