De top 5 beste wijnklimaatkasten met 2 zones

Laat een beoordeling achter

4.5 / 5. Aantal ratings: 2

Klimaatkasten met 2 zones kunnen voor vele doeleinden gebruikt worden, maar veel mensen kennen de wijnkoeler als de voor de hand liggende keuze. In dit artikel bekijken we waarom een wijnkast met dubbele zone goed voor je is en hoe hij werkt.

Over onze top 5 van wijnklimaatkasten met 2 zones

In onze top 5 van beste klimaatkasten met 2 zones hebben we een lijst samengesteld op basis van verschillende criteria. Hoe is de kwaliteit? Wat zijn de ervaringen van gebruikers? Bij ons vind je een compleet overzicht van producten en details om voor jezelf een geschikte keuze te maken.

De temperatuur van je wijnkast

Voor we de verschillende soorten klimaatkasten die er zijn nader gaan bekijken, laten we eerst een cruciale factor bekijken: de temperatuur. Dit is belangrijk omdat het binnen hun optimale drinkbereik houden van je wijnen de sleutel is om er ten volle van te kunnen genieten. De tabel hieronder laat zien bij welke temperatuur je je wijnen moet bewaren, afhankelijk van welk type ze zijn:

 • Rode wijnen – tussen 16°C en 20°C (61°F-68°F)
 • Witte wijnen – tussen 8°C en 12°C (46°F-53°F)
 • Rosé wijnen – rond 16°C (61°F)
 • Mousserende wijn (champagne) – rond 8-10°C (46-50 °F)
 • Dessertwijnen – tussen 10°C en 14°C (50-57 °F).

De temperatuur van je kast is erg belangrijk. Als de temperatuur te hoog is, serveer je jonge, onrijpe wijn met een onderontwikkeld karakter. Is hij te laag, dan verliest je Chardonnay al zijn knapperigheid. Als de temperatuur schommelt of als er plotselinge schommelingen in de vochtigheidsgraad zijn, kan dit condens aan de binnenkant van je kast en beschadigen je wijn.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen

 1. Je kunt een systeem met twee zones gebruiken, dat verschillende soorten wijn bij verschillende temperaturen bewaart.
 2. Je kunt de luchtvochtigheid laag houden, zodat de niveaus minder schommelen.

In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als een echt constante temperatuur of vochtigheidsgraad – maar je hebt er met een klimaatkast goede controle over.

Voordelen van een wijnkast met 2 zones

 • Wijnkasten met 2 zones bieden je de mogelijkheid om rode bij witte te zetten.
 • Wijnkasten met 2 zones stellen je in staat om blanken bij rode te zetten.
 • Wijnkasten met 2 zones geven meer controle over de vochtigheidsgraad en de temperatuur.
 • Wijnkasten met 2 zones maken het gemakkelijker om je wijnen op hun beste drinktemperatuur te houden.

De keuze is helemaal aan jou

Je kunt kiezen tussen een wijnkoeler (met maar één klimaatzone) of een systeem met twee zones (dat twee klimaatzones heeft). Beide soorten wijnkasten zijn er in vele vormen en maten – maar het principe blijft hetzelfde: deze apparaten handhaven een optimale bewaaromgeving voor zowel rode als witte wijnen, en voorkomen tegelijk dat zowel temperatuur als vochtigheid te veel schommelen.

Wijnkasten met 2 zones bieden de mogelijkheid om rode en witte wijnen in aparte compartimenten te bewaren, zodat je je wijnen op hun optimale drinktemperatuur kunt bewaren. Dit is vooral gunstig bij het bewaren van mousserende wijn of dessertwijn. Vanwege dit voordeel raden we je aan erop te letten of een kast al dan niet twee klimaatzones heeft, voor je een aankoopbeslissing neemt.

Effectief zowel de vochtigheid als de temperatuur in één compartiment regelen is zo goed als onmogelijk, wat klimaatkasten voor 1 zone bijna zinloos maakt – tenzij je ze om andere redenen nodig hebt (zoals het vers houden van voedsel). Bezit je echter alleen witte wijnen, dan volstaat een systeem met 1 zone.

Bekijk ook: de 5 beste zwarte wijnkasten of industriële wijnkasten

Veelgestelde vragen

Is een dubbele-zone systeem beter dan een enkele zone?

Een kast met twee zones is de beste keuze als je je rode en witte wijnen op hun optimale temperatuur wilt bewaren. Voor het bewaren van één soort wijn maakt het niet uit of de wijnkast 2 zones heeft of niet – behalve dan dat twee-zone kasten meestal beter gebouwd zijn.

Heb ik minder controle over de vochtigheid in een wijnkabinet met 2 zones?

Nee, je hebt alleen meer controle over de luchtvochtigheid doordat je hem in de ene zone lager kunt instellen dan in de andere.

Kunnen alle soorten rode wijnen samen bewaard worden?

Rode wijnen zijn erg gevoelig voor veranderingen in temperatuur en vochtigheidsgraad – het is dus altijd aan te raden ze apart te bewaren van witte wijnen.

Bekijk ook: de 5 beste wijnkastjes